Het verhaal van Ali Nazik of ook wel "Vriendelijke Ali" genoemd; Yavuz Sultan Selim houdt op een dag één van zijn maaltijden. Toen draaide hij zich om naar de tafel en zei: "Welke vriendelijke hand "eli nazik" heeft het goed gedaan?" vraagt hij en prijst de kok. De naam van dit voortreffelijke gerecht is echter met de tijd veranderd van Eli Nazik" Vriendelijke handen" in Ali Nazik.
Ingredienten
Ingrediënten voor de auberginesaus;
4 aubergines - geroosterd
2 teentjes knoflook
2 eetlepels roomboter
5 eetlepels Griekse yoghurt
zout
zwarte peper
Ingrediënten voor het gehakt;
2 eetlepels olijfolie
400 gr. gehakt
zout
zwarte peper
Ingrediënten om te versieren;
1 tomaat
1 groene paprika
½ bosje peterselie - fijngehakt-
Ingrediënten voor de top
2 eetlepels roomboter
gemalen rode peper
Ingrediënten voor de bodem;
Stukjes Turkse pide -in blokjes gesneden-
2 eetlepels roomboter
Bereiding
- Snijd de paprika en tomaat in 4 gelijke stukken, verwarm de grillpan en bak de paprika en tomaat tot er baksporen ontstaan.
- Rooster de aubergines, schil en breng op smaak met peper en zout en hak het fijn met een mes.
- Voeg de knoflook toe en hak verder fijn.
- Verhit de olijfolie in een pan, voeg het gehakt, zout en zwarte peper toe en bak.
- Smelt roomboter in een aparte pan. Neem de aubergine die je hebt gemengd met gehakte knoflook in de pan en verwarm deze goed.
- Haal dan de aubergines uit de pan en meng deze met yoghurt.
- Smelt weer roomboter in een pan en rooster de Turkse pide blokjes, die je in blokjes hebt gesneden.
Voor service;
- Leg de geroosterde Turkse pide's op een bord waar je in gaat serveren.
- Verdeel de aubergine over de pide's.
- Doe het gehakt en 1 snufje gehakte peterselie erover.
- Leg er tomaten en paprika's naast.
- Smelt tenslotte de roomboter met gemalen rode peper in een pan. laat het even sudderen en schenk over je gerecht heen.
Eet smakelijk!
0 Reacties