Subscribe Us

Tantuni



Tantuni is een gerecht dat behoort tot de provincie Mersin in het Middellandse Zeegebied. Het is een heerlijk gerecht van mager rund of kip vlees dat in kleine stukjes wordt gesneden en gekookt, vervolgens wordt gekruid en uiteindelijk wordt gemengd met ui, tomaat, peterselie, zonnebloemolie en kruiden en geserveerd als een wrap of tussen stokbrood. Er bestaan meerdere geruchten over hoe de naam Tantuni is ontstaan.
Het verhaal dat mij heeft overtuigd over de naam Tantuni is als volgt:  :)
Aan het einde van de 19e eeuw, tijdens het Ottomaanse Rijk, woonde de Mongoolse gemeenschap van Mongoolse afkomst in het kleine stadje Silifke. Tegenwoordig is er nog steeds een wijk genaamd Multay, die verbonden is met Silifke. In die tijd werden gemeenschappen van Mongoolse oorsprong Tataren genoemd. Er leven nog steeds Tataren in de wijk Gülnar in Mersin. Gezien de nederzettingen in de geschiedenis van de Tataren in Mersin wordt er gezegd dat de naam Tantuni mogelijk afkomstig is van de Mongoolse Tamturi, wat betekent dat je een snack hebt en beetje bij beetje eet.


Hoe maak je Tantuni?

Ingrediënten

500 gr. Kipfilet
3 tomaten
3 uien
citroen - in 4 gesneden
1/4 bosje peterselie
paprikapoeder
1/2 el. Sumac
Zout
1/4 glas koud water
zonnebloemolie

Om in  te wikkelen:

Wraps 12 stuks

Bereiding
  • Snijd de kipfilet in kleine blokjes.
  • Voeg water in een pan en doe je kipfilet blokjes er in en laat koken tot ze gaar zijn.
  • Giet het water af en doe de gekookte kipfilet in een kom en zet apart
Voor de salade vulling:

  • Snijd ondertussen je ui in fijne halve ringen, hak je peterselie fijn en je tomaat in blokjes.
  • Voeg Sumac en zout naar wens toe en meng.
Bakken van de kipfilet:
  • Verwarm de olie in een wokpan. 
  • Voeg de kipfilet toe en fruit.
  • Voeg de paprikapoeder toe en fruit verder op middelhoog vuur.
  • Zet het vuur lager en voeg er een kwart glas water aan toe en laat pruttelen.
  • Leg je wraps eventjes bovenop je wokpan met kipfilet. Zo worden je wraps zacht.
  • Zet het vuur uit als je wraps warm en zacht genoeg zijn.
  • Leg vervolgens je wraps op een bord en doe horizontaal 2 eetlepels van je salade er op.
  

  • Voeg nu 2 - 3 eetlepels van je gebakken kipfilet blokjes er bovenop samen met het vleeswater en rol het tot een durum.

  • Serveer warm met citroen en Ayran.

Tip: 
Besprenkel je Tantuni na elk hapje met citroen 🍋 en neem nog een hap. Je zult merken dat je snel een tweede Tantuni durum wilt.


Geniet ervan!


 

Een reactie posten

0 Reacties