Subscribe Us

Hunkar begendi

Hunkar Begendi is een speciaal gerecht bereid met geroosterde aubergine, lamsvlees, melk en bloem. 
Het verhaal van Hunkar begendi of ook wel "De Sultan bewonderde het" of "De Sultan vond het lekker";

Volgens het eerste verhaal werd dit gerecht gemaakt voor Sultan Murad IV (1612-1640), hij vond dit gerecht zó lekker dat hij het steeds vaker liet maken.

Een tweede verhaal is dat het gerecht een keer geserveerd werd aan Keizerin Eugenie, de vrouw van Napoleon III, in het paleis van Sultan Abdülaziz in 1869. Zij vond dit gerecht zo lekker, dat ze aan de kok van de sultan vroeg om dit recept met haar te delen. 

Ingrediënten voor het vlees:  

4 volle eetlepels (100 ml) olie 

2 uien 

1 kg lamsdijvlees zonder been 

2 teentjes knoflook 

1 paprika 

2 tomaten 

1 theelepel tomatenpuree 

3 snufjes zout 

1 snufje zwarte peper 

3 glazen water 

Voor de bodem gedeelte:  

1 kopje (100 ml) olie 

3 eetlepels bloem 

1,5 kg aubergine 

1 glas geraspte verse cheddarkaas 

1 snufje zout 

1 snufje geraspte nootmuskaat 

2,5 glazen warme melk


Bereiding

Voor het vlees gedeelte;

  • Hak eerst de knoflook fijn en snijd de paprika's in grote stukken. 
  • Snijd de uien vervolgens in blokjes en fruit ze in de pan tot ze bruin worden. 
  • Voeg het vlees toe aan de uien. Laat het op middelhoog vuur staan ​​en kook tot het vlees het water afvoert en weer opneemt. 
  • Voeg eerst de knoflook toe en daarna de paprika's.
  • Schil de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd de tomaat in blokjes, voeg het toe aan het vlees.
  • Voeg de tomatenpuree, zout, zwarte peper en 3 glazen water toe aan de pan en meng goed en zet het vuur lager na het koken. 
  • Dek de pan af en kook 1 uur. 

Voor de bodem gedeelte; 

  • Voeg de olie en de bloem toe aan de pan, mix tot het goudbruin wordt op hoog vuur en haal van het vuur. 
  • Prik met een tandenstoker in de aubergines en rooster op direct vuur. 
  • Schil de aubergines die aan de buitenkant goed geroosterd zijn en voeg bij het bloemmengsel in de pan. 
  • Zet je pan weer op het vuur, maal de bloem met aubergines fijn op laag vuur en meng het goed door elkaar. 
  • Voeg de geraspte kaas toe, zout, geraspte nootmuskaat, warme melk, bak nog 2 minuten en haal van het vuur. 
  • Laat het tenslotte op de zijkant rusten. 
  • Doe eerst het auberginegerecht op een bord waar je in gaat serveren en daarna het vleesgerecht er bovenop.

Een reactie posten

0 Reacties