Subscribe Us

Turkse kruiden en specerijen

Oregano (Kekik)


Oregano, of kekik , komt overal in het land voor en is erg populair in de Egeïsche en Zuidoost-regio's. Gedroogde oregano wordt het meest gebruikt om vlees- en gevogelte gerechten, salades en soepen op smaak te brengen.  'Oregano-water' is gemaakt met gedrenkte oregano-bladeren en zou de maag kalmeren en helpen bij het afvallen. 

Chili vlokken (Pulbiber)


Overvloedig in het zuidoosten, vurige rode pepervlokken, of 'poel biberi' , wordt op zo ongeveer alles gestrooid als garnering voor degenen die van heet houden. Het is een belangrijk ingrediënt in de meeste pittige gerechten, vooral vleesgerechten en soepen. Het wordt vaak direct in het gehaktmengsel gekneed bij het maken van pittige gerechten.

Zoete paprikapoeder ( Tatli toz biber)


Turkse zoete paprikapoeder, is een van de beste. In de Turkse keuken wordt het gebruikt in veel soorten gerechten, zonder een pittige smaak essentie te beleven. Het wordt vooral gebruikt als garnering voor soepen, stoofschotels, vlees en gevogelte.

Urfa Chilivlokken/isotUrfa chilivlokken of  isot in het Turks, is een uniek smaakvolle peper. De rode paprika's rijpen tot een paarse kleur op de plant. Daarna worden ze overdag in de zon gedroogd en 's nachts stevig ingepakt om de  rijke smaak te vergroten. Het heeft een zachte licht hete, rokerige smaak en een beetje zuur. Ook is het lekker om je gebakken eieren op smaak te brengen met gebakken urfa chilivlokken in een beetje roomboter.


Munt (Nane)


Munt of nane, wordt zowel vers en gedroogd gebruikt in veel saladerecepten, maar ook bij vlees, gevogelte en vis. Het is ook een belangrijk ingrediënt in 'Ezogelin' soep en populair als garnering op Turkse ravioli.


Komijn (Kimyon)


Komijn, wordt gebruikt om vleesgerechten, vooral gehakt, op smaak te brengen in wrap-gerechten zoals gevulde boerenkool, snijbiet en gegrilde gehaktballen. Het wordt ook gebruikt om soepen op smaak te brengen en als garnering over kip en stoofschotels.


Sumac (Sumak)


Niet te verwarren met het gif sumak uit Noord-Amerika, sumak is een veel voorkomende specerij in de Middellandse Zee en het Midden-Oosten. Het wordt gemalen tot poedervorm en heeft een mooie bordeauxrode tint. Het geeft een licht pittige, citroenachtige smaak. In de Turkse keuken wordt sumakpoeder voornamelijk als garnering gebruikt. Het wordt gestrooid op gegrild kippenvlees, vlees en salade's waar uien in zitten.


Sesam (Susam)


Niet echt een specerij, maar een zaadje, sesamzaadjes worden gebruikt om tahin of sesampasta te maken en om de bovenkant van vele soorten brood en gebak te versieren. De beroemde Turkse broodring genaamd de simit , is bedekt met sesamzaadjes en knapperig gebakken. 

Peperpasta/Tomatenpuree ( Biber ve domates salcasi)


Peperpasta/Tomatenpuree is een gepureerd voedingsproduct dat wordt verkregen door verschillende groenten, vooral tomaten en rode paprika's. Peperpasta/Tomatenpuree wordt gemaakt om groenten, die lekkerder zijn in de zomer, te bewaren voor gebruik in de winter. Het wordt in de Turkse keuken in vele verschillende soorten gerechten gebruikt.
Een reactie posten

0 Reacties