Keukenhygiëne is een concept zodat de bereiding van voedsel onder gezonde omstandigheden wordt uitgevoerd in het kader van de algemene voedselhygiëne. Het wordt beschouwd als een voorwaarde voor een schone en opgeruimde keukenhygiëne.
1- De gouden regel voor veilige voedselbereiding is reinheid. Voordat u begint met het bereiden van voedsel en na het aanraken van rauw vlees of kippenproducten, moeten de handen gedurende 20 seconden worden gewassen met warm water en zeep.
2 - Lang haar moet worden bedekt met een muts of sjaal, en zorg ervoor dat de snijwonden of wonden aan de hand volledig bedekt zijn met een pleister. Als de wond geïnfecteerd is, is het niet goed om te koken in de keuken.
3 - Alle soorten apparaten en apparatuur die worden gebruikt om te zorgen voor hygiëne in de keuken, moeten schoon zijn.
4- Als de vaatdoeken / sponzen die in de keukens worden gebruikt, niet goed worden schoongemaakt, kunnen de bacteriën erop binnen een paar uur miljoenen bereiken.
5 - Messen die worden gebruikt bij de bereiding van rauw vlees moeten ook worden gereinigd en gedesinfecteerd door ze in kokend water te leggen om besmetting met andere voedingsmiddelen te voorkomen. In keukens gaat de eerste keuze naar papieren handdoeken uit of stoffen doeken die voor dit doel worden gebruikt, moeten op hoge temperaturen worden gewassen.
6 - De keuken moet voorzien van meerdere schalen en borden en voor rauw en gekookt vlees en kipproducten moeten aparte bakjes worden gebruikt, om het voedsel in gezonde omstandigheden te kunnen bereiden. Anders kunnen schadelijke bacteriën die voorkomen in rauw vlees en kipproducten en in het water van deze producten, gekookt voedsel besmetten.
7- Om besmetting door rauw vlees en kippenbouillon te voorkomen, moeten het aanrecht en de gootstenen worden gewassen met warm zeepachtig water of worden gespoeld met water bereid door 1 theelepel chloor toe te voegen aan vier kwart water.
8 - Schuimverpakkingen, eierdozen of plastic bakjes die worden gebruikt om rauw vlees of kipproducten in te verpakken, mogen niet worden hergebruikt om andere etenswaren op te slaan, maar moeten worden weggegooid omdat ze besmetting kunnen veroorzaken.
9- Rauwe vleesproducten mogen voor het koken niet worden gewassen om bacteriën te verwijderen. Bacteriën kunnen alleen vernietigd worden door te koken op 71ºC.
10- Omdat natte keukendoeken een geschikte omgeving creëren waar bacteriën zich kunnen voortplanten, moeten keukendoeken één keer per week in de wasmachine met warm water worden gewassen en de sponzen moeten altijd schoon worden gehouden.
11- De gootsteen moet regelmatig worden gewassen met chloorwater of schoonmaakmiddelen en gedesinfecteerd, aangezien de voedselresten die zich in de gootsteen hebben opgehoopt een ideale omgeving vormen voor de groei van bacteriën in een vochtige omgeving.
12– Er moeten verschillende schone messen worden gebruikt om verschillende soorten voedsel te snijden.
13- Voordat je een blik opent, moet het deksel van het ingeblikte voedsel worden gewassen om besmetting van het voedsel te voorkomen; De opening van de blikopener moet na elk gebruik worden gewassen. De onderdelen van de voedselmolen en de keukenmachines moeten na elk gebruik worden schoongemaakt.
14- Een onreine bak die is gebruikt voor rauw vlees mag niet worden gebruikt voor gekookt vlees.
WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ GEBRUIK VAN DE SNIJPLANK?
- De gebruikte snijplank moet schoon, gemakkelijk schoon te maken en een glad oppervlak hebben.
- Tijdens het koken, in elke fase, moeten de snijplank, het gebruikte aanrecht en apparatuur zoals kom, zeef, mes worden gewassen met warm zeepachtig water.
- Gebruik indien mogelijk een aparte snijplank voor vers eetbaar voedsel, voor rauw vlees, kip en vis, en voor kant-en-klaar voedsel (zoals brood). Op deze manier wordt besmetting van ongekookte etenswaren zoals salades door rauw vlees voorkomen.
- Snijplanken die goed zijn versleten met messtoten mogen niet worden gebruikt.
- Snijplanken van kunststof, marmer en keramiek met niet-poreuze oppervlakken verdienen de voorkeur omdat ze gemakkelijker kunnen worden schoongemaakt dan hout.
- Als de snijplanken niet van hout zijn gemaakt, kunnen ze in de vaatwasser in plaats van warm zeepachtig water.
- Na het wassen van de snijplank met water met afwasmiddel en een borstel, moet deze worden afgespoeld met water dat bereid is door 1 theelepel chloor of 1 theelepel bleekmiddel toe te voegen aan 1 kwart water.
HOE ZORG JE VOOR EEN GOEDE HANDHYGIENE?
- Voordat je voedsel aanraakt, na het aanraken of verpakken van rauw vlees of kipproducten, moeten de handen elke keer opnieuw worden gewassen omdat ze de handen kunnen besmetten. Met andere woorden, ongewassen in de hand gehouden fruit kan ziekten veroorzaken na het aanraken van rauw vlees of kippenproducten.
- Na toiletgebruik, luiers verschonen, patiëntenzorg, neusreiniging, niezen hoesten - na verzorging van het huisdier moeten de handen bij voorkeur worden gewassen met warm water en zeep gedurende ten minste 20 seconden.
- Als er een wond of snijwond in de hand is, moet deze worden afgedekt met een pleister en het gebruik van handschoenen verdient de voorkeur tijdens het bereiden van maaltijden.
Handen
1 - Na gebruik van het toilet.
2- Na het verschonen van de luier (de handen van het luierkind moeten ook worden gewassen).
3 - Na het helpen van kinderen om hun toiletbehoeften te verlichten.
4 - Na contact van uw handen met lichaamsvloeistoffen zoals braaksel, speeksel of loopneus.
5 - Na het bereiden of na eten van voedsel.
6- Was je handen na het aanraken van rauw vlees, kip, vis of ei.
Tijdens het handen wassen
1 - Gebruik warm stromend water en zeep (antibacteriële zeep is ideaal).
2- De voor- en achterkant van de handen moeten 20-30 seconden worden gewreven.
3 - Zorg ervoor dat de binnenkant van de nagels en de behaarde delen van de vingers grondig worden gewassen.
4- Handen moeten worden afgespoeld met warm stromend water.
5 - Handen moeten worden afgedroogd met papieren wegwerp handdoeken.
0 Reacties