Subscribe Us

Natuurlijke kleurstoffen

Hoe zou je het vinden om zelf gemaakte kleurstoffen voor je toetjes gebruiken in plaats van chemische kleurstoffen die kant-en-klaar verkocht worden?


Je kunt kleurrijke desserts die je voor je kinderen of gasten bereid, gezonder maken door natuurlijke kleurstoffen te gebruiken die je thuis zelf kunt maken. Kleurrijke groenten en fruit kunnen hierbij helpen.  Ook al hebben de kleurstoffen die thuis worden bereid niet zo levendig als de kant-en-klare kleurstoffen, maken vooral moeder ze liever thuis omdat ze beter zijn voor de gezondheid.


Hoe maak je natuurlijke kleurstoffen?


Rode bieten voor rode kleurstof:

                                  

Pers 3 middelgrote bieten in een sapcentrifuge.
Kook het bietensap met 3 eetlepels suiker. Je rode kleurstof is klaar. 2 lepels zijn voldoende voor elk gebruik.

Bakpoeder en rode biet voor roze kleurstof:

Pers je 3 middelgrote bieten in een sapcentrifuge. Kook je dit water met 3 eetlepels suiker. Voeg na het koken 1 pakje bakpoeder toe aan de pan. Als de kleurstof die je verkrijgt iets te donker is, kan je water toevoegen.


Wortelen voor oranje kleurstof:


Pers 5-6 middelgrote wortelen in een sapcentrifuge en kook het wortelsap met 1 eetlepel suiker. Je oranje kleurstof is klaar.

Rode kool voor paarse kleurstof:

Pers een kleine rode kool in een sapcentrifuge. Voeg er 4-5 eetlepels suiker aan toe en kook het. Je paarse kleurstof is klaar.


Spinazie voor groene kleurstof:

Pers een bosje spinazie uit in een sapcentrifuge. Kook dit water met 5-6 eetlepels suiker. Je groene kleurstof is klaar! Je kunt het in elk gebakje gebruiken, ook in cakes.

Rode kool of blauwe bessen voor blauwe kleurstof:

Pers het sap van 2 glazen blauwe bessen. Kook dit water met 1 dessertlepel suiker. Pers een kleine kool in een sapcentrifuge. Voeg er 4-5 eetlepels suiker aan toe en kook het. Voeg na het koken een pakje bakpoeder toe en meng. Je blauwe kleurstof is klaar.

Saffloer of saffraan voor gele kleurstof:

Om een ​​gele kleur te krijgen, kan je saffraan of saffloer rechtstreeks aan je deeg en room toevoegen.

Koffiekorrels of cacaopoeder voor bruine kleurstof:

Er zijn veel manieren om de bruine kleur te bereiken. Met koffiekorrels, cacaopoeder en donker gezette zwarte thee kun je de gewenste bruintint verkrijgen.


Om kleurstoffen voor levensmiddelen te gebruiken in zoute recepten...

Je kunt kleurstof ook gebruiken in zoute voedingsmiddelen. Hiervoor maak je de hierboven genoemde recepten voor kleurstof met zout in plaats van suiker. 

De natuurlijke kleurstoffen die je hebt bereid, kun je in afgesloten potten maximaal 2 weken bewaren.

Een reactie posten

0 Reacties