Subscribe Us

Blanke vla met kersensaus


Blanke vla met kersensaus of ook wel Visneli muhallebi genoemd. Muhallebi; Macht over melk, betekent eigenaar van melk. Deze blanke vla komt uit de 16e eeuw van het Ottomaanse rijk. In die tijd werd het geserveerd tijdens besnijdenisceremonies, op straat, aan speciale gasten die thuiskwamen en aan de persoon die 'met liefde' werd verzorgd. Blanke vla werd toen gemaakt met vlees, rijst, honing, saffraan en kaneel en het werd ook als maaltijd geconsumeerd. Het was altijd wel aanwezig aan de tafels van de Sultans. Tegenwoordig kun je de blanke vla op  veel verschillende manieren bereiden. Vandaag deel ik met jullie de simpel te bereiden recept van Blanke vla met kersensaus. 

Hoe maak je blanke vla met kersensaus? ­čŹĺ


Ingredi├źnten voor de bodem;

1/2 pak Bastogne koekjes
95 gr. Hazelnoten

Ingredi├źnten voor de kersensaus;

1 pot 700 gr. kersen op sap
1,5 eetlepel suiker
2 eetlepels maïzena
2 eetlepels water
snufje roomboter (voor de glans)

Ingredi├źnten voor de vla;

1 liter melk
3 volle eetlepels maïzena
8 eetlepels suiker (gelijk aan 1glas)
1/2 kopje water


Voor de garnering;

Verse munt blaadjes


Bereiding Blanke vla met kersensaus:


Voor de bodem;
  • Doe de Bastogne koekjes en hazelnoten in een hakmolen en verkruimel deze fijn.
  • Verdeel je verkruimelde koek en hazelnoten over de bodem van je glazen kommen.



Voor de Kersensaus;
  • Meng 2 eetlepels ma├»zena met 2 eetlepels water.
  • Verwarm het kersensap en suiker in een kleine pan en voeg de ma├»zena mengsel al roerend toe.
  • Roer op laag vuur tot het sausachtig is, voeg een snufje roomboter toe, meng en haal van het vuur.


Voor de Vla;
  • Voeg de melk, water, ma├»zena en suiker in een pan en roer constant met een draadmixer.
  • Laat het al roerend koken tot het de consistentie van vla heeft bereikt en haal van het vuur af.



Combineren;
  • Schenk de vla die je bereid hebt over je glazen kommen en verdeel je kersen saus erover.
  • Laat het een paar uur rusten in de koelkast.
  • Garneer met verse munt en serveer koud.

Geniet ervan!


             

Een reactie posten

0 Reacties