Blanke vla met kersensaus of ook wel Visneli muhallebi genoemd. Muhallebi; Macht over melk, betekent eigenaar van melk. Deze blanke vla komt uit de 16e eeuw van het Ottomaanse rijk. In die tijd werd het geserveerd tijdens besnijdenisceremonies, op straat, aan speciale gasten die thuiskwamen en aan de persoon die 'met liefde' werd verzorgd. Blanke vla werd toen gemaakt met vlees, rijst, honing, saffraan en kaneel en het werd ook als maaltijd geconsumeerd. Het was altijd wel aanwezig aan de tafels van de Sultans. Tegenwoordig kun je de blanke vla op veel verschillende manieren bereiden. Vandaag deel ik met jullie de simpel te bereiden recept van Blanke vla met kersensaus.
Hoe maak je blanke vla met kersensaus? 🍒
Ingrediënten voor de bodem;
1/2 pak Bastogne koekjes
95 gr. Hazelnoten
Ingrediënten voor de kersensaus;
1 pot 700 gr. kersen op sap
1,5 eetlepel suiker
2 eetlepels maïzena
2 eetlepels water
snufje roomboter (voor de glans)
Ingrediënten voor de vla;
1 liter melk
3 volle eetlepels maïzena
8 eetlepels suiker (gelijk aan 1glas)
1/2 kopje water
Voor de garnering;
Verse munt blaadjes
Bereiding Blanke vla met kersensaus:
Voor de bodem;
- Doe de Bastogne koekjes en hazelnoten in een hakmolen en verkruimel deze fijn.
- Verdeel je verkruimelde koek en hazelnoten over de bodem van je glazen kommen.
0 Reacties