Subscribe Us

Turkse Boza


Turkse Boza is een gefermenteerde drank die voornamelijk gebaseerd is op bulgur en gist. Het heeft een zoete en scherpe smaak die bijna iedereen verslavend vindt! 

Turkse Boza is een gefermenteerde drank, dus je hebt genoeg tijd nodig om het te maken en te wachten. Het is gemaakt van bulgur, rijst, suiker, gist en water. Turkse boza is een erg geliefd drankje bij mensen in Turkije in de herfst en in de winter. Geloof me, je mist veel als je het nog niet geproefd hebt. Zelf vind ik het ondertussen onweerstaanbaar lekker en gezond!


Verbaas je niet als je de stem hoort van een straatverkoper die Turkse boza verkoopt in koude winterse avonden in Turkije. Als ik de stem van de straatverkoper hoor krijg ik het gevoel alsof ik in een tijdmachine reis naar oude tijden in het Ottomaanse Rijk. Het stond toen bekend als een geweldig drankje om je lichaam op te warmen en te versterken, dus het was één van de ultieme voedingsmiddelen voor het Ottomaanse leger. Je voelt je niet koud en je wordt sterker als je Turkse boza drinkt! Wat ook vaak wordt voorgesteld aan nieuwe moeders, omdat het de moedermelk heel veel verhoogt.


Wat is Boza Drank?

Het is een moutdrank gemaakt van bulgur en rijk aan koolhydraten. Het is bijna net zo dik als pudding met een zoete en scherpe smaak. Je zou het misschien raar vinden als je het voor het eerst probeert, maar na een paar slokken word je gemakkelijk verslaafd voordat je je realiseert!

Je hebt niet veel ingrediënten nodig om Turkse boza te maken. Hoewel het een traditioneel recept is denk ik dat je geen moeite zult hebben met het vinden van de ingrediënten.
Er zijn een aantal zeer beroemde boza producenten in Turkije en de meest bekende is Vefa in het hele land. Je zult versteld staan van hoe die kleine winkel met slechts één of twee tafels vol raakt met klanten in de winter. Ze hoeven niet eens te bestellen, de verkopers bereiden de glazen vooraf zodat de klanten er gemakkelijk één kunnen nemen en kunnen genieten van hun drankje.



Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Turkse Boza?

  • Het geeft energie.
  • Verbetert de spijsvertering.
  • Heeft probiotische eigenschappen.
  • Het verhoogt de productie van moedermelk.
  • Rijk aan ijzer, B3, fosfor, natrium, vitamine A, B1, B2 en E
  • Is goed voor het brein.
  • Helpt goed bij hoesten.
  • Het heeft een ontspannend effect op de zenuwen.



Hoe wordt de Turkse Boza geserveerd?

Turkse Boza wordt geserveerd in waterglazen met kaneel en geroosterde kikkererwten als topping.



Hoe maak je thuis Turkse Boza?

Het bijzondere drankje Turkse Boza wordt in Turkije vaak niet thuis bereid omdat het gemakkelijk verkrijgbaar is in een Turkse Boza winkeltje of zelfs voorverpakt met een korte houdbaarheidsdatum in bepaalde supermarkten. Hier onder heb ik het recept voor de gene onder ons die niet in Turkije wonen maar toch wil genieten van dit aparte gezonde drankje!

Ingrediënten

2,5 glazen bulgur
1/2 glas rijst
15 kopjes water
1/2 theelepel instant gist
1 eetlepel suiker
1,5 glas extra suiker

Voor de versiering:

Kaneel
Geroosterde kikkererwten

Bereiding

  • Vul een grote en diepe pan met 14 glazen water.
  • Was de bulgur en rijst goed, voeg het toe in je pan en kook tot het papperig wordt.
  • Zeef het met behulp van een fijne zeef door middel van drukken met een spatel. Gooi de resten weg.
  • Laat het onbedekt rusten in de schaduw voor ongeveer 2 uur.
  • Meng 1 eetlepel suiker en gist met 1 glas water en voeg toe in je pan en bedek je pan met het deksel erop.
  • Laat het 20 uur lang rusten op een koele plaats en roer af en toe even.
  • Voeg de rest van de suiker na 20 uur toe en roer goed door.
  • Je Turkse Boza is klaar!
  • Laat het nog wel even lauw worden.
  • Bewaar het in de koelkast met gesloten deksel.
  • Serveer koud!
  • Versier de bovenkant met Kaneel en Geroosterde kikkererwten.
Geniet ervan..

Een reactie posten

0 Reacties