Börek met aardappelen en gehakt is één van de klassiekers uit de Turkse keuken. Simpel te bereiden in een paar makkelijke stappen. Lekker in combinatie met Salade, Thee of Ayran.
Hoe maak je Börek met aardappelen en gehakt?
Ingrediënten
Voor het deeg:
5 stukken kant en klaar “Sac Yufka” Turkse bladerdeeg uit een Turkse winkel.
Voor de saus:
iets minder dan 1 glas zonnebloemolie
1 glas Melk
2 eieren
2 eieren
Voor de vulling:
400 gr rundergehakt
3 middelgrote uien
2 aardappelen - geraspt -
2-3 eetlepels plantaardige olie
5-6 takjes peterselie
Zwarte peper, komijn, zout
1 theelepel kristalsuiker
Bereiding:
Voor de vulling:
- Bak het gehakt in een pan met 2-3 eetlepels olie tot je gehakt gaar is.
- Voeg dan de in blokjes gesneden ui en geraspte aardappelen toe en bak tot het gaar is.
- Bestrooi met kruiden, zout, suiker en meng, haal van het vuur.
- Hak de peterselie fijn en voeg deze toe aan het gehakt, meng en laat het gehakt lauw worden.
- Klop en meng alle benodigde ingrediënten voor de saus in een kom, en zet apart.
Combineren:
- Vet je bakplaat in of bedek je bakplaat met bakpapier om plakken te voorkomen.
- Leg 1 Yufka deeg over je bakplaat met de randen van het deeg over de bakplaat gespreid (zie foto)
- Verdeel een paar lepels van je saus gelijkmatig over alle kanten van het deeg behalve de randen.
- Snijd vervolgens het tweede deeg door midden en leg ze opelkaar op de bakplaat hou en hou deze keer de randen van je Yufka binnen in je bakplaat!
- Verdeel eerst de saus eroverheen en daarna het gehakt eroverheen.
- Doe het met de 3e en 4e Yufka deeg op de zelfde manier.
- Doe het bij de laatste deeg op de zelfde manier en pak de bovenkant in door middel van de buitenste delen van je eerste Yufka naar binnen te vouwen.
- Snijd vervolgens je Borek in stukjes van de gewenste grootte en giet de resterende saus er gelijkmatig overheen.
- Desgewenst kan je het decoreren met sesamzaad of zwart zaad.
- Bak circa 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden tot je Borek met aardappelen en gehakt goudbruin is.
Eet smakelijk..
0 Reacties