Subscribe Us

Salep


Een onmisbare smaak van de koude wintermaanden: 

De salepdrank, uit de Ottomaanse tijd, is een onmisbaar drankje die erg populair is in de koude winterdagen met zijn verwarmende eigenschap, aangename geur en helende eigenschappen. 


De Anatolische orchidee, een endemische soort die wild groeit in bergachtige en weidegebieden op hoogtes van 1000-1500 meter waarvan de knollen worden verzameld door weiland werkers. Terwijl de éné knol wordt gedroogd en gekookt in melk of water en/of verkocht als een Salep drank, wordt de andere knol achtergelaten, zodat de paarsrode bloem zichzelf door gaat voeden. 


Hoewel Salep de voorkeur op de koude winterdagen heeft als een verwendrankje, wordt het ook gezien als een genezend drankje vanwege zijn eigenschappen zoals stoppen van hoest en het openen van de bronchiën.


Ingrediënten

2,5 glazen melk
2,5 theelepels suiker
1 theelepel pure sahlep
1/2 theelepel kaneel
Gewenste hoeveelheid kaneel voor de bovenkant

Bereiding

  1. Doe de melk in een steelpan.
  2. Voeg de pure sahlep toe en klop tot het smelt.
  3. Voeg de suiker toe.
  4. Kook je Salep al roerend op laag vuur.
  5. Voeg als het begint te koken de kaneel toe en haal van het vuur.
  6. Serveer je Salep warm in kopjes en versier met kaneel.

Alternatieve bereidingen: 

  • Je kunt de Salep eventueel ook met water bereiden. Daarvoor voeg je in plaats van melk, water toe. De smaak zal iets anders uitkomen en lichter zijn maar daardoor verliest het zijn gezonde eigenschappen niet.
  • Als je geen pure Sahlep hebt kunnen vinden. Kan je in een Turkse Supermarkt terecht voor een kant en klaar Sahlep in verpakking. Die hoef je alleen maar te mengen met een kopje gekookte melk zoals beschreven op de verpakking en tada!


Geniet er van!

Een reactie posten

0 Reacties