Subscribe Us

Olijven inmaken

Sari ulak - uitspraak: Sare Oelak. Deze olijven ben ik van de week tegengekomen in een Turkse Supermarkt. Naar mijn verbazing waren het import olijven uit eigen stad Tarsus in Turkije. Ik heb meteen de handen uit de mauw gestoken om de heerlijke olijven in te maken. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst olijven heb gebroken maar als kind was het één van de leukste activiteiten. De groene olijf is direct na de zomer rond september/oktober rijp. Je kunt elk soort groene olijf gebruiken om in te maken. 

Olijven inmaken, zo doe je dat..



Ingrediënten

1 kilo verse groene olijven
1 houten vleeshamer
1 grote houten snijplank
1,5 liter drinkwater
inmaakpot

Voor olijven inmaken:

1,5 liter drinkwater
1 afgestreken eetlepel zeezout
1 schone steen (zorg er voor dat het in de inmaakpot past )


Bereiding

Voorbereiding voor Olijven inmaken:
  • Voeg je groene olijven in een kom.
  • Zet je houten snijplank en houten vleeshamer klaar.
  • Breek één voor één je groene olijven door er één keer met de houten vleeshamer er op te slaan zonder dat je de pitten beschadigd en leg ze in een aparte kom.
  • Herhaal dit met al je olijven.
  • Was je gebroken groene olijven in een vergiet en voeg ze toe in de inmaakpot.
  • Voeg het drinkwater toe en laat dit een paar dagen lang zo staan met luchtdichte sluiting.
  • Verwissel elke dag het bittere sap van de gebroken groene olijven.
  • Herhaal dit totdat de groene olijven jouw smaak wens hebben bereikt en giet het water af.
Voor Olijven inmaken:
  • Nu hebben je gebroken groene olijven hun bitterste smaak verlaten en jouw smaak consistentie bereikt. 👍
  • Meng vervolgens 1,5 liter drinkwater met 1 eetlepel zeezout en schenk dit in je inmaakpot met gebroken groene olijven en sluit de deksel goed.
  • Bewaar je ingemaakte olijven op een koele en donkere plek.
Om te serveren:
  • Na circa een week zijn je groene olijven klaar om te beginnen met het consumeren.
  • Marineer je groene olijven met verse citroensap en olijfolie en garneer met gedroogde tijm.
Tip:
  • Om te voorkomen dat je gebroken groene olijven boven in de pot gaan drijven kun je er een schone steen op leggen. Dit voorkomt het bederven.

Veel plezier alvast!


    

    

    

    

   

    

    

    


Een reactie posten

0 Reacties