Subscribe Us

Batirik


Batirik - uitspraak Ba-te-reck. Batirik is een bekende gerecht uit Mersin en de nomadische keuken, dat vooral in de zomer maanden bereid wordt. Batirik betekent “Verknoeid”. Echter zegt de smaak iets heel anders. De combinatie van Tahini bulgur en pinda’s is verrasend lekker! Batirik kan je in twee vormen eten: Als soep en als kofte. Dus twee vliegen in één klap eenvoudig op tafel zetten kan met dit recept. Hoe leuk is dat?

Ingrediënten 

2 glazen fijne bulgur,

2 glazen tomatenpuree,

1 eetlepel Biber salcasi (eventueel uit een Turkse supermarkt)

1 ui -geraspt-

1 eetlepel zongedroogde tomatenpoeder of gemalen zongedroogde tomaten

1/2 glas tahin,

1/2 glas geroosterde en gemalen pinda’s

2 tomaten -geraspt-

1 grote komkommer

1 glas peterselie -fijngehakt-

1 glas verse munt -fijngehakt-

1 glas verse basilicum -fijngehakt-

1 theelepel komijn

1 theelepel chilivlokken

Sap van 1 citroen,

Zout naar wens


Voor de versiering:

Sla


Voor de Saus:

Granaatappel melasse


    

Bereiding

  • Voeg de bulgur, geraspte tomaten, biber salçası, geraspte ui en de gemalen gedroogde tomaten in een grote kneed kom of plaat.
  • Meng even doorelkaar, dek af en laat de bulgur mengsel 30 minuten rusten.
  • Week ondertussen de gemalen pinda in een glas gekookt water.
  • Voeg vervolgens de tahin, geroosterde en gemalen pinda’s, komijn en chilivlokken toe en kneed gedurende 10 minuten.
  • Voeg de gehakte bladgroenten en citroensap toe en kneed verder.
  • Hak de tomaten en komkommers heel fijn en voeg toe en kneed het geheel goed door elkaar.
  • Verdeel je Batirik mengsel in tweeen. De ene helft is voor de batirik kofte en de andere helft is voor de Batirik soep.
  • Neem kleine stukjes van je Batirik mengsel en vorm er baseball achtige balletjes van (zie foto) en leg ze op een serveer schaal met sla bladeren.

Bereiding Batirik soep

  • Voeg koud of ijswater toe aan de resterende helft tot het de gewenste consistentie heeft en meng goed met behulp van een houtenlepel.
  • Proef je Batirik soep en voeg indien nodig zout en/of citroensap toe en serveer in soep kommen.
Geniet ervan!

    

    

Een reactie posten

0 Reacties