Subscribe Us

Mousakka


Moussaka- Moussaka (Uitspraak: Moe-sakka, Betekenis: "sappig, verwaterd") is één van de bekendste groentegerechten uit de Turkse keuken. Het is ook opgenomen in vele keukens van het Midden-Oosten en de Balkan. Er bestaan verschillende soorten bereidingen; zoals auberginemoussaka, courgettemoussaka, bloemkoolmoussaka en aardappelmoussaka. Als je van zowel gezond en genoeg eten houdt, is dit recept zeker iets voor jou!  


                                               

Ingrediënten voor 5 personen

Voor het gehakt:

500 g rundergehakt

2 groene capia pepers

3 uien

2 dessertlepel Biber Salcasi (Uit een turkse Supermartk) of tomaten puree

1 blik gepelde tomaten

1 glas gekookt water

zonnebloemolie


Voor de groenten:

3 grote aubergines

6 grote aardappelen

1 rode paprika

1 gele paprika

zwarte peper

zout

zonnebloemolie


Bereiding

Voor het gehakt:

  • Voeg de zonnebleomolie in een pan en rul je gehakt.
  • Snijd je ui en capia peper in blokjes en voeg toe aan de pan en bak 1 minuut.
  • Voeg de biber salca of tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut.
  • Hak de tomaten uit blik in blokjes en voeg toe en bak nog 1 minuut.
  • Voeg 1 glas gekookt water toe, strooi wat zwarte peper en zout en bak nog een minuut op laag vuur.
  • Zet vervolgens het vuur uit en zet apart.
Voor de groenten:
  • Was en schil je aubergine in pyjama vorm.
  • Snijd de aubergine verticaal in 4.
  • Schil je aardappelen en snijd ze in grote appel schijven van ongeveer 2-3 cm breed.
  • Verhit een voldoende hoeveelheid zonnebloemolie in een pan en bak de aubergines en aardappelen tot ze goudbruin zijn.
  • Doe het zelfde met de paprika´s.
  • Leg de gebakken groenten op een bord met keukenpapier om het overtollige vet op te laten zuigen. ( zelf heb ik dat niet gedaan)
Combineren:
  • Schik een rij aubergine en een rij aardappel in een grote ronde Pyrex schaal.
  • Schenk je bereidde gehaktmengsel over je aubergines en aardappelen heen en verdeel de gebakken paprika's als laatst en sluit de Pyrex schaal met aluminiumfolie.
Om te bakken:
  • Bak je Moussaka gerecht in een voorverwarmde oven op 250 graden tot de bovenkant goudbruin is.
  • Server met Turks brood en desgewenst met witte rijst!

Eet smakelijk!


                                      

Een reactie posten

0 Reacties