Moussaka- Moussaka (Uitspraak: Moe-sakka, Betekenis: "sappig, verwaterd") is één van de bekendste groentegerechten uit de Turkse keuken. Het is ook opgenomen in vele keukens van het Midden-Oosten en de Balkan. Er bestaan verschillende soorten bereidingen; zoals auberginemoussaka, courgettemoussaka, bloemkoolmoussaka en aardappelmoussaka. Als je van zowel gezond en genoeg eten houdt, is dit recept zeker iets voor jou!
Ingrediënten voor 5 personen
Voor het gehakt:
500 g rundergehakt
2 groene capia pepers
3 uien
2 dessertlepel Biber Salcasi (Uit een turkse Supermartk) of tomaten puree
1 blik gepelde tomaten
1 glas gekookt water
zonnebloemolie
Voor de groenten:
3 grote aubergines
6 grote aardappelen
1 rode paprika
1 gele paprika
zwarte peper
zout
zonnebloemolie
Bereiding
Voor het gehakt:
- Voeg de zonnebleomolie in een pan en rul je gehakt.
- Snijd je ui en capia peper in blokjes en voeg toe aan de pan en bak 1 minuut.
- Voeg de biber salca of tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut.
- Hak de tomaten uit blik in blokjes en voeg toe en bak nog 1 minuut.
- Voeg 1 glas gekookt water toe, strooi wat zwarte peper en zout en bak nog een minuut op laag vuur.
- Zet vervolgens het vuur uit en zet apart.
Voor de groenten:
- Was en schil je aubergine in pyjama vorm.
- Snijd de aubergine verticaal in 4.
- Schil je aardappelen en snijd ze in grote appel schijven van ongeveer 2-3 cm breed.
- Verhit een voldoende hoeveelheid zonnebloemolie in een pan en bak de aubergines en aardappelen tot ze goudbruin zijn.
- Doe het zelfde met de paprika´s.
- Leg de gebakken groenten op een bord met keukenpapier om het overtollige vet op te laten zuigen. ( zelf heb ik dat niet gedaan)
Combineren:
- Schik een rij aubergine en een rij aardappel in een grote ronde Pyrex schaal.
- Schenk je bereidde gehaktmengsel over je aubergines en aardappelen heen en verdeel de gebakken paprika's als laatst en sluit de Pyrex schaal met aluminiumfolie.
Om te bakken:
- Bak je Moussaka gerecht in een voorverwarmde oven op 250 graden tot de bovenkant goudbruin is.
- Server met Turks brood en desgewenst met witte rijst!
Eet smakelijk!
0 Reacties