Subscribe Us

Tuinbonen gerecht

Taze Bakla - Verse Tuinbonen ; Tuinbonen die sinds het jaar 6000 in Mediterrane landen worden geteeld, zijn de oudste en meest voorkomende peulvruchten in deze landen. Tuinbonen, waarvan wordt aangenomen dat ze superkrachten hebben, waren ooit een teken van geluk en werden als geschenk aan de goden aangeboden tijdens ceremonies in Egypte, maar men geloofde dat het een zonde was voor priesters om het te consumeren.

Er bestaan zeer droevige en interessante verhalen over tuinbonen.
Plato.. In zijn boek "Symposium", geschreven tussen de jaren 427-347, kwam de literatuur binnen met de zin. "Haal de bonen uit je mond!". Het is bekend dat de beroemde wiskundige Pythagoras één van de grootste vijanden van de tuinboon was. De wiskundige, die bekend stond om zijn bemoeienis met de levens van zijn volgelingen, eiste hij dat zijn volgelingen vegetariër waren, maar verbood hen om de eiwitrijke tuinboon te eten. Helaas was de dood van Pythagoras ook te wijten aan tuinbonen. Hoewel de enige manier om aan zijn vijanden te ontsnappen, was om door een veld met tuinbonen te gaan, werd hij gedood omdat hij wilde ontsnappen. We weten niet precies wat er achter deze haat schuilgaat, maar onder alle genoemde redenen kunnen we aannemen dat er een grote kans is dat het te maken kan hebben met voedselallergie. Tot slot, in de film "The Silence of the Lambs", werd deze prachtige plant het onderwerp van een horrorverhaal waar Hannibal ervoor koos om tuinbonen te eten met een glas Chianti.

Tuinbonen worden in de Turkse keuken meestal gecombineerd met artisjok en rijst. Andere toepassingen zijn onder meer Falafel en Fava gemaakt met verse tuinbonen. 
Tuinbonen, die de komst van de lente inluiden, maken degenen die ervan eten erg blij en gelukkig. Het bevat weinig calorieën en vet. Tuinbonen bevatten veel vezels en is rijk aan gezonde vitamines en mineralen.

                                                 
                                           

Hoe maak je Tuinbonen gerecht ?


Ingrediënten 

750 gr. Verse Tuinbonen
250 gr. Gehakt 
3 Middelgrote Uien
Halve eetlepel Peperpasta
Snufje Chilivlokken
Snufje Zout
Zonnebloemolie 

Voor de Yoghurt dressing:

Een paar eetlepels Griekse yoghurt 
Een paar teentjes Knoflook -geperst-

Voor de Versiering:

Een bosje verse dilleBereiding

  •  Snijd de uiteinden van je Tuinbonen af en snijd ze samen met de schil in kleine stukjes van circa 1 of 2 cm en was ze grondig met koud water.
  • Voeg zonnebloemolie en je gehakt in een pan en bak tot het bruin is.
  • Voeg de in blokjes gesneden ui toe, sluit het deksel en bak op laag vuur totdat je uien zacht zijn.
  • Voeg de peperpasta toe, roer en bak nog een minuut.
  • Voeg vervolgens je gesneden Tuinbonen toe en roer even.
  • Voeg het zout en de chilivlokken toe en laat het geheel circa. 20 minuten met gesloten deksel sudderen op laag vuur tot je Tuinbonen zacht zijn en laat je Tuinbonen gerecht 5 tot 10 minuten rusten.
  • Meng de Griekse yoghurt samen met de geperste knoflook in een kom.
  • Schep een paar lepels van je Tuinbonen gerecht op je serveerbord, garneer met knoflookyoghurt en versier ruim met gesneden dille.

Eet smakelijk..!!

                                        

Een reactie posten

0 Reacties